14:00'a Kadar Verilen Siparişler Aynı Gün Kargoda!
Menü
Alçı Nasıl Yapılır?
14.07.2020

Alçı Nasıl Yapılır?

Alçı Nasıl Yapılır?

 

Alçı taşı adı verilen maddenin, yüksek sıcaklıkta pişirilerek toz haline getirilmesiyle alçı malzemesi oluşturulur. Alçı, suyla karıştırıldığında hızlı bir şekilde donma özelliğine sahiptir. Alçının kullanılacağı alana göre, karışıma eklenecek su ve alçı miktarı değişiklik gösterebilir. Kullanılan miktarlar, sıvanın sertliğini belirler. Alçı, hızlı bir şekilde donması ve kullanım amacına göre karışım oluşturulabilmesi sayesinde, farklı alanlarda kullanılabilen bir yapı malzemesidir.

 

Saten Alçı Nasıl Yapılır?

Saten alçı, yüzeyde pürüzsüz bir görüntü sağlanması amacıyla başvurulan bir alçı sıva çeşididir. Saten alçı uygulamasında, alçının pürüzsüz olmasına dikkat edilmelidir. Bu sebeple, karışımın hazırlanmasında doğru miktarda su ve alçı kullanılması çok önemlidir. Harcın hazırlanması sırasında, uzun ve hızlı yapılan karıştırma işlemi, alçının donmasına neden olabilir. Bu nedenle, karıştırma şekli de dikkat edilmesi gereken diğer bir adımdır.

Saten alçı uygulamasının yapılacağı yüzey temiz olmalı, girinti ve çıkıntılardan arındırılmalıdır. Uygulamaya geçilmeden önce, temizlenen yüzey ıslatılmalıdır.

Saten alçı yaparken pürüzsüz ve düzgün bir görünüm amaçlanır. Bunun sağlanabilmesi için sıva, hep aynı yönde uygulanmalı, malanın iz bırakmaması sağlanmalıdır. Sıva işlemi tamamlandıktan sonra, pürüzsüz görünümün sağlanması için, uygun sertlikteki zımpara ile yüzeyden geçilerek zımparalama işlemi tamamlanır.

 

Alçı Sıva Nasıl Yapılır?

 

Yapılan sıvanın sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi için, işlemden önce ve sonra dikkat edilmesi gereken bazı süreçler vardır. Bununla birlikte, işlem sırası da başarılı bir alçı sıva yapılabilmesi için önemlidir. “Alçı sıva nasıl yapılır?” sorusuna cevap bulabilmek için uyulması gereken adımlar genel olarak şunlardır:

 

  • Doğru bir şekilde alçı sıva yapılabilmesi için, ilk olarak sıvanın yapılacağı mekan ve yüzey belirlenmelidir. Yüzeyin alçı sıva için uygun olması, başarılı bir sıva işlemi için ön koşuldur. Alçı sıva, beton ve tuğla gibi yüzeylere uygulanabilir.

 

  • İlk olarak, alçı sıva uygulanacak yüzey temizlenmelidir. Bunun için yüzey; küf, yağ ve toz gibi maddelerden arındırılmalıdır. Yüzeyde soyulan bir boya ya da katman olması, sıvanın tutunmasını engeller. Bu nedenle soyulan tabakalar temizlenmelidir. Soyulma potansiyeli olan yüzeylerin varlığını tespit etmek için el yardımıyla yüzey kontrol edilebilir. Bunun yanında, zemini kontrol etmek için kazıma yöntemi de uygulanabilir. Kazıma yönteminde, sert bir aletle yüzeyin küçük bir bölümü kazınır. Bu sayede bölgenin soyulup dökülmeye neden olacak kısımları tespit edilir. Belirlenen bölgeler kazınarak temizlenir.

 

  • Yüzeydeki risklerin belirlenip temizlenmesi amacıyla gerçekleştirilen kazıma yöntemine ek olarak kullanılabilecek bir diğer uygulama ise ıslatma yöntemidir. Bu yöntemde temiz bir fırçaya ve bir miktar suya ihtiyaç vardır. Temiz fırça yardımıyla yüzeye su sürülür ve birkaç dakika beklenir. Bu sürenin sonunda su, yüzeyde tutunmayıp akıyorsa ya da kurumuyorsa, uygulanan yüzeyde yağ kalıntıları var demektir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında yüzeydeki yağ temizlenmelidir. Suyun kurumamasının diğer bir sebebi de yüzeyin nemli olmasıdır. Bu durumda alçı sıva uygulanmak istenen bölge havalandırılmalı ve bölgenin kuruması sağlanmalıdır.

 

  • Sonraki aşamada, sıva için hazırlanan yüzey ıslatılmalıdır. Bu işlem, fırça ya da hortum yardımıyla yapılabilir. Islatma işleminin ardından, fazla pürüzsüz olan yüzeyler, sıvanın tutunmasını sağlamak için pürüzlü hale getirilmelidir. 

 

  • Yüzey uygun hale getirildikten sonra, alçı sıva hazırlanır. Bunun için temiz su ve alçı gereklidir. Kullanılacak malzemelerin miktarı, alçının türüne göre belirlenir. Suya ilave edilen alçının birkaç dakika bekletilmesi gerekir. Ardından, karıştırılarak uygulamaya hazır hale getirilir.

 

  • Tüm hazırlıklar tamamlandığında, uygun malzemeler kullanılarak alçı sıva yüzeye uygulanabilir. Alçı uygulaması öncesinde ve uygulama sırasında güvenlik önlemlerinin alındığından emin olunmalıdır.
Blog Son Eklenenler
Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Devamını Oku
27.08.2024
Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Devamını Oku
01.08.2024
Kaçak Akım Rölesi Nedir? Neden Kullanılır?

Kaçak Akım Rölesi Nedir? Neden Kullanılır?

Kaçak Akım Rölesi Nedir ve Neden Kullanılır?

Devamını Oku
12.07.2024
Bahçe Aydınlatma Fikirleri

Bahçe Aydınlatma Fikirleri

Bahçe Aydınlatma: Bahçenizi Işıl Işıl Yapacak Tasarımlar, Bahçe Aydınlatma Fikirleri ve Bahçe Aydınlatma Önerileri 

Devamını Oku
04.07.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.