Çekmece rayı, çeşitli cins ve ebatlarda üretilen, çekmecenin bir mekanizma üzerinde kolay hareketini sağlayan bir malzemedir. Söz konusu malzeme, çekmeceli dolap ya da komodin gibi eşyalarınızı işlevsel şekilde kullanmanızı sağlar.
Piyasadaki çekmece raflarına baktığınızda çok farklı model ve işlevde ürünlerin satıldığını görebilirsiniz. Kimi raf sistemleri klasik tekerli modeller olurken kimileri ise frenli ya da teleskopik modeller olabilir. Her çeşit raf sisteminin görevi, çekmecenin kolay açılıp kapanmasını sağlamaktır. Fakat insanların hayatını kolaylaştırma kapsamında gelişmiş modellerin piyasaya sürüldüğünü görebilirsiniz. Star Akım farkıyla son derece modern çekmece rafı modellerini bütçe dostu fiyatlarla satın alabilirsiniz.
Çekmece rayı montajı yapmak, zannedildiği gibi zor bir işlem değildir. Sadece işlem esnasında belli hususlara dikkat etmekte fayda vardır. Söz konusu işlem esnasında basit bir tornavida seti işinizi görecektir. Daha hızlı işinizi halletmek isterseniz şarjlı tornavida setlerinden de istifade edebilirsiniz.
Çekmece rayı montajı esnasında altın kural, çekmecenin kasa bölümü ile çekmecenin kendisine monte edeceğiniz parçaların karşılıklı olarak denk gelmesini sağlamaktır. Bunun için de çekmecenin kasa kısmını ve çekmece bölümünü basit bir metre yardımıyla ölçerek, montaj yapacağınız bölümü işaretleyebilirsiniz. Burada yanlardan eşit boşluk olacak şekilde çekmece rafının hizalamasını yapmanız gerekir.
Hizalama işleminin hem kasa bölümünde hem de çekmece kısmında yapılmasını müteakip hangi parçaların hangi kısma monte etmeniz gerektiğini belirleyebilirsiniz. Raf sistemleri genel olarak düz iki kısım ve kızaklı ya da raylı iki kısım olmak kaydıyla iki ana parçaya ayrılır. Bu parçalardan düz olanı kasa bölümüne, diğer parçalar ise çekmecenin kendisine monte edilmelidir. İşlem esnasında dikkat etmeniz gereken diğer bir husus da bu parçaların ters takılmamasıdır. Hata yapmamak için monte işlemine geçmeden önce parçaların ne şekilde olması gerektiğini deneyerek kolay bir şekilde anlayabilirsiniz.
İşlemin son aşaması, ray sisteminin parçalarının vidalamasının yapılmasıdır. Basit bir tornavida ya da şarjlı vidalama aleti sayesinde rayın delikli kısımlarında kasa ve çekmece bölümüne vidalama işlemi yapılır. Her iki bölüme de vidalamayı yaptıktan sonra çekmecenizi kullanmaya başlayabilirsiniz.
Frenli çekmece rayını oluşturan mekanizmanın içerisinde rayın yavaş açılıp kapanmasını sağlayan bir fren sistemi söz konusudur. Bu sistem sayesinde çekmece yavaş bir şekilde açılıp yine yavaş bir şekilde kapanır. Çarpma ya da sıkışma gibi durumların önüne geçmek adına bu özel sistem geliştirilmiştir.
Frenli çekmece ray sistemlerinin montajı da diğer çekmece rayları gibi çok kolaydır. Diğerlerinden farkı, rayın iç kısmında fren mekanizmasının bulunmasıdır. Bu da montaj işlemi esnasında size zorluk çıkaracak bir durum değildir. Yukarıda anlatıldığı gibi yine ray sistemlerinin parçalarını kasa ve çekmece bölümlerine hizalayıp, tornavida yardımı ile vidalama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Burada da sistemin sağlıklı şekilde çalışması için hizalama işleminin doğru yapılması gerekir. Hassas bir şekilde monte işlemini gerçekleştirdikten sonra çekmeceniz işlevsel olarak açılıp kapanacaktır.
Teleskopik çekmece rayı, çekmecenin tamamen açılmasını sağlayan, kullanışlı bir mekanizmadır. Söz konusu sistem, çekmecenin yerinden çıkmasını sağlayan bir sistem ile çok daha kullanışlı bir hale getirilmiştir. Çekmeceyi yerinden çıkarmak isterseniz, yan kısımlarda bulunan mandalı hareket ettirerek çekmecenin dışarı çıkmasını da sağlayabilirsiniz.
Teleskopik çekmece rayı sistemleri de diğer sistemler gibi çekmecenin kolay hareket etmesini sağlayan bir mekanizmadır. Bu sistem sayesinde çekmeceniz klasik tekerlekli mekanizmaya nazaran çok daha kolay şekilde açılıp kapanacaktır. Oldukça uzun ömürlü bir kullanım imkânı sağlayan teleskopik çekmece rayı, yaygın olarak tercih edilen ürünler arasındadır.