İki yüzeyi birbirine bağlama görevini üstlenen bağlantı elemanına "dübel" denir. Dübelin en çok kullanıldığı alanlar; taban, tavan ya da duvar bölümleridir. Bu tür yüzeylere bir malzemenin sabitlenmesi için dübellerden istifade edilir. Dübeller, malzeme çeşidi ve taşıma kapasitesi göre de isimlendirilir. Söz konusu dübel çeşitlerinden biri de çelik dübellerdir.
Çelik dübel, sert yüzeylerde bağlanma işlemini gerçekleştirmek için kullanılan dübel çeşididir. Adından da anlaşılacağı gibi çelik dübel, diğer dübel çeşitlerine nazaran daha sağlamdır. Doğal olarak bu dübellerin taşıma kapasitesi de fazladır. Korozyona karşı ayrıca dayanıklı olan çelik dübeller, genellikle beton zeminde tercih edilir. Söz konusu dübel, zemine çok sağlam tutunur ve ağır malzeme ile zeminin bağlantısını sağlıklı şekilde gerçekleştirir.
Çelik dübellerin kullanıldığı zeminlerde malzemenin düşmesi, hasar görmesi gibi durumlar söz konusu olmaz. Bu nedenle çelik dübellerin tercih edildiği sektör alanları oldukça fazladır. Bunun yanında münferit olarak da çelik dübelleri satın alabilir, evinizde malzemeleri bir yere sabitlemek için bu malzemeleri kullanabilirsiniz. Piyasada satışı yapılan 12 farklı çelik dübel çeşidi vardır. Çelik dübel çeşitleri aşağıdaki isimlerle satışa sunulur:
Kancalı çelik dübel, kısa delikler delinerek yapılacak montaj işlemlerinde kullanılır. Adını, uç kısmının kanca şeklinde olmasından almıştır. Titreşimli bölgelerde bu dübelin kullanılması çok doğru bir seçim olabilir. Klipsli çelik dübel, tercih edildiği alanda kolay ve hızlı şekilde montaj yapılmasını sağlayan bir dübel çeşididir. Klipsli dübelin kullanılacağı beton zeminin belli özelliklere sahip olması gerekir.
Söz konusu özelliklerin başında dübelin monte edileceği betonun kalitesinin en az C20/25 olması gerekir. Delme işlemi yapılacak matkabın ucu ile dübelin ucu aynı kalınlıkta olmalıdır. Somunun çevrilmesi ile birlikte halka açılır ve deliğin içinde tutunmaya başlar. Paslanmaya karşı çinko ile kaplanan klipsli dübeller asma yüklere karşı da çok dayanıklıdır. Orta sınıf yüklerin sabitlenmesinde sıklıkla tercih edilir. Çatlaksız betonda kullanılması tavsiye edilen dübelin çatlak beton için üretilen türleri de vardır.
"Çelik dübel montajı nasıl yapılır?" noktasında; yeterince bilgili olmayan kişilerin gerekli araştırmaları yapmadan montaj işine başlaması uygun değildir. Yetersiz bilgi ve tecrübe ile dübel takılması sonucunda çeşitli kazalar olabilir ve aynı zamanda çelik dübel işlevini yerine getiremeyebilir.
Tavana çelik dübel montajı yapılacağı zaman öncelikle asılacak malzemenin ağırlığına göre dayanıklı dübel seçiminin yapılması gerekir. Çelik dübel ölçüleri araştırılarak uygun dübel seçildikten sonra uygun matkap ucu ile tavan delinmelidir. Tavanın delinmesi esnasında matkap, darbeli moda alınmalıdır. Tavan, yoğun dolgunun olduğu yüzeyler olduğu için daha çok elmas uçlu matkap uçlarının kullanılması uygundur. Delme işlemi yapıldıktan sonra çelik dübel deliğe çekiç yardımıyla yerleştirilmeli, sağlam bir duruş sergilediğinden emin olunmalıdır. Dübelin sağlam olduğuna eminseniz dübelin tutmasını istediğiniz malzemeyi de dübele takabilirsiniz.
Çelik dübel çeşitleri, yukarıda da sayıldığı gibi ihtiyaca yönelik geliştirilmiştir. Hangi alanda dübeli kullanacaksanız ona göre dübel seçimini yapmanız gerekir. Kullanacağınız alanın özelliklerine göre satın alacağınız dübellerin fiyatları da değişir. Star Akım web sitesindeki çelik dübel fiyatları incelendiğinde, her bütçeye uygun dübel çeşidinin bütçe dostu fiyatlarla satıldığı görülür.