Bahçe ile uğraşan ya da kendi özel arazisi olan herkes sahip olduğu alanı çitler ile çevirerek o alanı korumaya ve sahipli olduğunu bildirmeye çalışır. Özellikle bahçenizde meyve ya da sebze yetiştiriyorsanız ve evcil hayvan besliyorsanız onları korumak için bahçeye çit çekmek bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu sebeple bahçenize yabancıların girişlerini engellemek için özel çit sistemleri kullanmanızda fayda vardır. Tel örtü çitler her türlü hava koşullarına karşı dayanıklı olması nedeniyle uzun yıllar kullanılabilecek bir yapıdadır. Çit üretiminde kullanılan çitlerin aşınmasını ve yıllar içinde paslanmasını engelleyen kaplama çeşitleri kullanılmaktadır. Çitlerin ise çeşitleri bulunmaktadır. Kurulumu kolay olan tel örgü çitlerin 2 çeşidi bulunmaktadır.
Bu çitler aşağıdaki şekilde ikiye ayrılır:
Bu iki çit modelinin de kurulumları birbirlerine benzerlik göstermektedir. Bahçeye Tel Örgü Nasıl Çekilir başlığında kurulum işlemlerini detaylandıracağız. Önce bahçe çitlerinin nasıl yapıldığına göz atalım ve bahçe çiti nasıl yapılır sorusunun cevabını bulalım.
Bahçe çitleri, demir tellerin galvanizleme yapılarak sağlamlaştırılması sayesinde oluşturulur ve özel çit örme makinalarında son şeklini alarak kullanıma sunulur. Üretim aşamasında paslanmaz çelik malzeme kullanıldığı için son derece uzun ömürlü ve dayanıklıdır. Galvaniz yöntemi kullanılarak üretilen tel örgü bahçe çitleri, istenirse PVC kaplama yöntemi kullanılarak da üretilebilmektedir. PVC kaplama kullanılarak üretilen çit sistemlerinin kullanım ömrü ve dayanıklılığı artar. Tel örgü çitlerinin yanında kullanılan bir de jiletli tel olarak adlandırılan bir uygulama bulunmaktadır. Tel örgü çitlerinin üzerini kapatacak şekilde montaj işlemi yapılan jiletli tellere çıplak elle dokunulması kesinlikle önerilmez. Keskinliği bir jilet kıvamında olan jiletli tellerin kıyafetleri dahi parçalama özelliği bulunmaktadır. Güvenlik sebebi ile birlikte kullanılabilen tel örgü çit ve jiletli tel sistemleri göz yormayacak şekilde eşit ve düzgün ölçülerde çekilir. Yüksek güvenlik sağlayan bu çitler, lüks villa ve konutların yanı sıra hapishane, askeriye, hava alanı gibi bölgelerde de kullanılmaktadır. Çitler de kendi içlerinde jiletli tel, panel çit, gabion duvar, kafes teli, kompozit çit, kümes teli ve çim çit olarak ayrılırlar.
Yukarıda çitlerin beton destekli tel örgü çit ve boru destekli örgü çit olarak ikiye ayrıldığından bahsetmiştik. Şimdi, bahçeye tel örgü nasıl çekilir? sorusunun cevabını verelim: Bahçe çitinin yapım aşamasında toprak zemine 80 cm derinliğinde ve 50 cm çapında delikler açılarak işe başlanır. Bu deliklere kullanacağımız destek direkleri konulacaktır. Bu delikler genel olarak üçer metre aralıklarla açılır. Açılan deliklere kullanacağımız direklerin sabit şekilde durması için beton harç dökülür. 300 ila 400 doz aralığında olan beton harcın amacı direklerin zemine sağlam bir şekilde tutunmasını sağlamaktır. Direklerin her iki yanına çapraz şekilde destek direkleri monte edilir. Bunun amacı beton harç döktüğümüz anda destek direğinin hava koşullarına ve rüzgara karşı daha sağlam bir duruş gösterebilmesidir. Destek direklerini monte ederken kullanılan iki yöntem vardır. Bunlardan biri vidalama yöntemidir, bir diğeri ise kaynaklama yöntemidir. Her iki yöntem de son derece kullanışlıdır.