14:00'a Kadar Verilen Siparişler Aynı Gün Kargoda!
Menü
Diafon Kablosu Nedir? Diafon Kablosu Nasıl Bağlanır?
08.09.2022

Diafon Kablosu Nedir? Diafon Kablosu Nasıl Bağlanır?

Diafon Kablosu Nedir?

Diafon kablosu diğer adıyla dt8 kablo apartman ve bina içi iletişim sistemlerinin tümünde kullanılmaktadır. Bununla birlikte diafon kablosu, görüntülü diafonlarda veya sesli sistemlerde dışarıdan gelebilecek parazitlenmelere karşı sistemi korumaktadır. Diafon kabloları veri iletimindeki işlevinden ötürü bilişim cihazlarında da kullanılabilmektedir.

Diafonlar bina içinde bulunan zil paneliyle diafon şubesi olarak iki ana bileşenden oluşmaktadır. Binaların girişine yerleştirilen zil panelleri gelen kişilerin seslerini ve/ veya görüntülerini diafon şubesine aktarır. Evlerde bulundan diafon şubeleri de gelen sesleri ve/ veya görüntüleri üzerlerinde bulunan hoparlör veya ekran ile ev sahiplerine ulaştırmaktadır.

Diafonların birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Görüntülü diafonlar gelen misafirlerin kolayca tespiti için oldukça kullanışlı ve fonksiyonel cihazlardır. Görüntülü diafonlar ayrıca ev otomasyon sistemleri ile entegre edilebilmektedir ve böylelikle ev güvenliğinin artırılması söz konusu olmaktadır. Görüntülü diafon sistemleri sesli sistemlere oranla daha fazla tercih edilmektedir.

Diafon sistemi nasıl çalışır diye baktığımızda diafon çalışma prensibinin temelde merkeze bağlı şube diafonlar aracılığı ile gerçekleştiğini görebiliriz.

Diafon Kablosu Özellikleri

Diafon kablosu yani dt8 kablo bina içi tesisatlarda dahili haberleşme ve ses sitemlerinde, diafon sistemlerinde kullanılmaktadır. Görüntülü olan diafonlarda bulunan ekran dış gürültülere ve sinyallere karşı gerekli koruma sunmaktadır.

Diafon kabloları genellikle kısa mesafedeki iletim görevleri için uygun olmaktadır. Zayıf akım kablolarından olan diafon kabloları bilişim alanındaki cihazlarda da kullanılmaktadır. Bunun sebebi ise veri iletim işlevinden dolayıdır.

Diafon kabloları bükümlü kablolardır ve bu özellikleri tercih edilme nedenlerinden bir tanesidir. Diafon kablo sisteminde birkaç küçük kablo bir eksen etrafında bükülerek uzatılır, kabloların kaplamasında kullanılan kılıflar ile dış ortama karşı etkin koruma sağlanır.

Diafon kabloları sesli ve görüntülü diafon sistemlerinin temel altyapısını oluştursa da diafon sistemlerinin verimli ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için genel altyapı da oldukça önemlidir.

Diafon kabloları bina içi sistem ve sistem parçalarının iletişiminde kullanılmakta, pratik, ucuz ve dayanıklı olması sebebiyle tercih edilmektedir. Diafonlar alarm sistemleri, ev otomasyonu sistemleri, kontrol sistemleri gibi pek çok sistemle entegre edilerek çalıştırılabilmekte ve kullanılabilmektedir.

Diafon Kablosu Nasıl Bağlanır?

Diafon sisteminin kurulabilmesi için binanın ortak kullandığı bir santrale, binanın girişinde bulunan bir zile ve binanın çevresinde olması gereken kapak sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Daire içerisine takılması gereken diafon sisteminin bağlantısı binadan gelen kablolar ile yapılması gerekmektedir.

Görüntülü diafon hangi kablo ile çalıştırılır diye baktığımızda binada bulunan diafon sisteminde tam bakır diafon kabloları, CAT6 veya 4+1 CCTV kablosunun bulunduğu durumlarda kabloların değiştirilmesine gerek kalmadan kablo bağlantıları düzenlenerek daire içinde bulunan monitörlere bağlanarak sistemin çalıştırılabileceği görülmektedir. Mevcutta bulunan kablo tesisatının bakır olmadığı ve demir karışım iletiminin düşük düzeyde olduğu durumda kablo değişiklikleri yapılabilmektedir. Gerekli kablo değişikliklerinden sonra daire içinde bulunan monitörlerin bağlantısı yapılabilmektedir. Diafon markaları yapısal olarak değişiklik gösterdiğinden başka bir markayla aynı sistemin çalıştırılması mümkün değildir. Bunun sebebi ise sistemde kullanılan enerji ve kablo farklılıklarının buna izin vermemesinden kaynaklanmaktadır.    

Diafon Kablosu Bağlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diafon kablosu bağlarken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda listelenmiştir.

·         Diafon kablosu 8 renkten oluşan bir kablodur.

·         Diafon kabloları farklı renkler ile farklı kullanım imkanları sunmaktadır. Ancak bu renklerin birbirleriyle karıştırılmaması gerekmektedir.

·         Diafon kablosundaki kırmızı renkteki kablo koptuğunda diafon sistemi çalışmamaktadır.

·         Diafon kablosundaki mavi renkteki kablo koptuğunda dışarıya gürültü sesi gitmekte ve daireye hiç ses gelmemektedir.

·         Diafon kablosundaki beyaz renkteki kablo koptuğunda düğmeye basıldığı zaman gürültü sesi gelmektedir.

·         Diafon kablosundaki yeşil renkteki kablo koptuğunda gürültü sesi gelmektedir.

·         Diafon kablosundaki sarı renkteki kablo koptuğunda yeşil led kısa bir süre yanmaktadır.

·         Diafon kablosundaki pembe renkteki kablo koptuğunda kırmızı led sönük olarak yanmaktadır.

·         Diafon kabloları ince kablolardır bu yüzden özenli ve titiz bir çalışma gerektirmektedir.

·         Diafon kablolarına takılabilecek farklı uçlar sayesinde aynı farklı cihazlar için kullanılabilmekte ancak her değişimde kablonun biraz kısaltılması gerektiğinden bu işleme sıkça başvurulmamalıdır.

Diafon Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Diafon sistemleri sayesinde herhangi bir zaman kaybı yaşamadan sesli ve mevcutsa görüntülü iletişim ile yabancı kişilerin binaya girişi kolay bir şekilde engellenebilmektedir.

Gelişmiş özelliklere sahip diafon sistemleri ile daireler arası iletişim kolayca sağlanabilmektedir.

Diafon sistemleri diğer güvenlik sistemleri ile entegre edilerek yangın alarm sistemleri, hırsız alarm sistemleri kolayca yönetilebilmektedir.

Diafon Tesisatı Nasıl Çalışır?

Diyafon tesisatı nedir nasıl çalışır sorularının cevabı şu şekildedir: Diafon tesisatı temelde merkez diafona bağlı şube diafonlar aracılığıyla çalışmaktadır. Diyafon tesisatında hangi kablo kullanılır sorusunun cevabı diafon kablosu yani dt8 kablodur. Diafon üzerinde bulundan konuşma butonuna basıldığında konuşma durumuna, bırakıldığında ise dinleme durumuna geçilmektedir. Diafon ile kullanıcılar arasında tek yönlü bir iletişim kurulabilmektedir. İletişim kesildikten sonra da diafon otomatik olarak kapanmaktadır. Görüntülü diafon sistemleri daireden daireye ya da buatlı tesisat sisteminde çalışmaktadır.

Piyasada bulunan çoğu firmanın üretmiş olduğu diafon sistemleri değişik yapı ve şekillerinde üretildiğinden çalışma esasları bazı bakımlardan farklılık gösterse de çalışma prensipleri genel olarak aynı olmaktadır.

Diafonun farklı özellikte farklı modelleri bulunmakta, kullanım yerlerine ve ihtiyaca göre farklılık gösterebilmektedir. Apartman diafonlarında bulunabilecek genel özellikler; apartman görevlisi arama, dış kapı otomatiği kontrolü, görüntülü konuşma ve yangın alarmı çalıştırma gibi özelliklerdir. Bunlarla birlikte daireler arası konuşmaya imkân veren sistemler de bulunmaktadır. Diafonlar santralli veya santralsiz olarak ta seçilebileceği gibi seçilecek santralin abone sayısına göre olması gerekmektedir.

Görüntülü diafon sistemleri ihtiyaç duyulan özelliklere göre seçilmeli ve bireysel ya da çoklu kullanım için en uygun diafon sistemi tercih edilmelidir. Bununla birlikte bakım giderleri düşük ve satış sonrası hizmet sağlayan diafon sistemi firmalarının tercih edilmesi oldukça önemlidir.

Blog Son Eklenenler
Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Devamını Oku
27.08.2024
Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Devamını Oku
01.08.2024
Kaçak Akım Rölesi Nedir? Neden Kullanılır?

Kaçak Akım Rölesi Nedir? Neden Kullanılır?

Kaçak Akım Rölesi Nedir ve Neden Kullanılır?

Devamını Oku
12.07.2024
Bahçe Aydınlatma Fikirleri

Bahçe Aydınlatma Fikirleri

Bahçe Aydınlatma: Bahçenizi Işıl Işıl Yapacak Tasarımlar, Bahçe Aydınlatma Fikirleri ve Bahçe Aydınlatma Önerileri 

Devamını Oku
04.07.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.