Bir tek ampul kullanarak hem lambader görevi görsün loş bir ortam olsun, hem de iyi aydınlatsın net bir ışık olsun istiyorsanız dimmer ile tanışın. Dimmer ne demek? Öncelikle bunu açıklayalım: Dimmer, güç ayarlama devresidir. Işık ayar anahtarı olarak da bilinir. Kullanıcı ile devrenin etkileşimini sağlar. Işığı ayarlamak sizin elinizdedir. Şehir elektrik şebekesine bağlı olarak çalışır. Voltajın bir kısmını kendisine aktarır bir kısmını ise alıcıya devreder ve bu şekilde devrenin istenilen güçte çalışmasını sağlar. Alternatif akım ile çalışır ve yaygın olarak aydınlatma sistemlerinin kontrolünde parlaklığı ayarlamak için kullanılır. Çalışma prensibi, dimmerin alternatif akıma direnç göstererek değiştirmesine dayanır. Bunun haricinde ise sıcaklık kontrolü gibi amaçlar ile farklı türden elektronik cihazlarda kullanılabilir. Büyüklüğüne ve tipine göre çok çeşitli dimmer vardır. Peki led dimmer nedir? Pek çok çeşit led dimmer bulunur. 12v led, kumandalı led gibi. Çalışma prensibi dimmer prensibidir. Kumandalı ledlerde ışık rengini ve ışık parlaklığını değiştirebilirsiniz.
Dimmerler kullanılacağı yere göre bağlanmalarında farklılık gösterebilirler. Anahtara gelen faz iletkeni giriş, diğer deyişle live ''L'' klemensine, lambaya giden iletken de çıkış klemensine bağlanır. Bağlanması oldukça basit olan dimmer anahtar, hayatın birçok alanında kolaylık sağlar. Loş bir ortam istediğinizde ışığı kısabilirsiniz ya da bir işle meşgul olacaksanız ışığı daha fazla açabilirsiniz. Ampulün güç sınırı içerisinde farklı değerlere getirerek kullanabilirsiniz. Aydınlatma alanı başta olmak üzere hayatın birçok alanında dimmer anahtar kullanılır. Ürünü, Dimmer anahtara uygun olan tüm devrelerde güvenle kullanabilirsiniz.
Dimmer anahtar akkor aydınlatmada kullanılabilir. Dimmer anahtarlar ampul çeşitleri arasında ise genellikle LED ampullerde kullanılır. Dimmer değişik noktalarda farklı güç seviyelerinde çalışma gerçekleştirir. Hem kontrolü sağlar hem de güvenliği. Halojen ampullerde ve CFL tarzı ampullerde de kullanılır. Halojen ampuller de bir akkor lamba türüdür. CFL tarzı ampullerin diğer adı kompakt floresan ampuldür. CFL tarzı ampullerin özelliği ise tasarruflu bir şekilde çalışıyor olmasıdır. Verimi çok yüksektir. Bir evin elektrik faturasında belirgin ölçüde düşüş gerçekleşmesini sağlar. Dimmerlerin basit devreleri daha çok ev, restoran, ofis gibi aydınlatma kontrolü gereken yerlerde kullanılmaktadır. Dimmer anahtarın hangi ampullerde kullanılabileceğini anlamak için ampulün özelliklerini iyi okumak gerekir. Alacağınız ampul Dimmer anahtar sistemine uyumlu ise sorunsuz şekilde çalışabilir. Dimmer anahtara uyumlu olan ampuller diğerlerine göre yüksek bir fiyat farkı gösterebilir ancak tasarruflu bir aydınlatma sağladığı için kullanıcılar için yine de oldukça avantajlıdır. Ürün, floresan ampuller için uygun değildir. Kullanımda ısrarcı olunursa ampul patlayabilir veya bozulabilir.
Dimmer anahtarın içerisinde direnç, ayarlı direnç, triyak, diyak ve kondansatör bulunur. En önemli ve temel elemanı triyaktır. Triyak elektrik akımını azaltan devre elemanıdır. Dimmer devresinde potansiyometre de bulunur. Dimmerler ile potansiyometre sıkça karıştırılır fakat potansiyometre dimmerin bir parçasıdır. Dimmerde öncelikle fazlar klemenslere bağlanır. Fazlar giriş ve çıkış klemenslerine bağlandıktan sonra faz devresi dimmer anahtarının üzerinden geçirilir. Daha sonra akım kontrolü yapılır. Ampüle giden akım değiştirilerek şiddeti ayarlanır. Daha sonra dimmer anahtar plastik dış yapısı eklenerek kapatılır. Plastik çevirme elemanı ile güç şiddeti ve parlaklık ayarlanır. Bu sayede 50 watt gücündeki bir ampül 30 watt ile de 10 watt ile de çalışabilir. Böylelikle akımı manuel olarak ayarlayarak ışığı isterseniz kısar isterseniz açarsınız. Ayrıca ihtiyacınız kadar ışık kullanarak tasarruf etmiş olursunuz.