Evinize, iş yerinize yeni internet bağlattığınızda “Dış hat ve ADSL kablosu birbirine nasıl bağlanır?” sorusu önünüze gelir. İnternet hizmeti veren şirketler, evin içindeki bağlantıların yapılmasını üstlenmedikleri için bu işlemi çoğu kez kendinizin yapması gerekir. Dış hat olarak gelen kablolar ile modeme giriş için gerekli kablolama, hızlı kaybı yaşanmayan sağlıklı bir internet bağlantısı için büyük önem taşır.
Kablo kanalları olan ev ve ofislerde internet hatları çoğunlukla önceden çekilmiş olduğu için ADSL bağlama işlemleriyle ilgili sorunlar çok daha kolay çözülür. Eğer dışarıdan gelen kabloların ucu açıkta bırakılmışsa bir splitter yardımıyla hem modeme, hem telefona gidecek biçimde ayrılması gerekir. Girişe dış hattan gelen kablo ucundaki konnektör vasıtasıyla bağlanır. Çıkışın bir tarafına telefona giden kablo, diğer tarafına ise ADSL modeme giden kablo bağlanır. Eğer evinizde telefon kullanmayacaksanız splitter kullanmadan bu kabloyu doğrudan ADSL modeme bağlamanız da mümkün olabilir. Ancak modeme doğrudan bağlantı sağlamak için kablonun ucunda mutlaka konnektör bağlı olması gerekir. Evlerde genellikle ucu açık kablolar olduğundan bu ara bağlantının doğru yapılması büyük önem taşır. Araya doğru bağlantı elemanlarının konulması, verilerin hız kaybı görülmeden sağlıklı biçimde iletilmesine imkan verir.
Kablo bağlarken en önemli nokta, aynı renkli kabloların birbirleri ile mutlak suretle eşleşmesidir. Genellikle dışarıdan dört ayrı renkte kablo gelir. Sizin beyaz ve mavi renkli kabloları, yine aynı renkteki kablolarla bağlamanız gerekir. Diğer iki kablo yedektir ve sorun çıkması durumunda bağlamayı denemeniz daha doğru olacaktır. Eğer dış hat ya da ADSL kablosu mavi ya da beyaz değilse, en yakın renkli kabloya bağlamak doğru tercih olacaktır. Bağlantılar doğru biçimde yapıldıktan sonra bant yardımıyla iyice sağlamlaştırmak ve açıkta kablo bırakmamak gerekir. Kullanılan bandın elektrik bandı olması, yapılan bağlantının daha kalıcı ve daha güvenli olmasını sağlayacaktır.
Bağlantıları doğru biçimde yaptıktan sonra modemi koyacağınız yere bağlı olarak kabloların güvenli hale getirilmesi önerilir. LAN kablosu ve ethernet kablosu gibi bağlantı hızlarının korunmasında internet kablosu da büyük önem taşır. Kabloların ezilmemesi, kıvrılmaması, ağır eşyaların altında kalmaması tavsiye edilir. Daha sonra büyük sorunlara yol açmaması için kablo kanalları döşeyerek, internet bağlantısı ile ilgili kabloların bu kanallara yerleştirilmesi gerekir. Bu sayede hem bağlantı hızı daha stabil olur, hem de olası zedelenme ya da kesilmelerin önüne geçilir. Kablo kanalları aynı zamanda estetik açıdan da tercih edilir. Ortalıkta rahatsız edici görüntülere yol açan kablolar yerine tek bir kanalda toplanmış kablolar çok daha estetik görünür. Kimi binalarda kablo kanallarının önceden döşenmiş ve sıvanın altına gizlenmiş olabileceği göz önünde tutulmalıdır. Aynı biçimde kablo kanallarının türlerinin farklı olabileceği, gizlenmiş olabileceği, kullanım biçimlerinin farklı olabileceği göz önünde tutulması, gerekirse bu konuda ev sahibi ya da evde eskiden oturanlardan bilgi alınması yerinde olacaktır.
Bağlantıları yapıp modeminizi yerine yerleştirdikten sonra, modeminizin kablosuz ya da kablolu olmasına bağlı olarak sıradaki işleme geçebilirsiniz. Kablolu modemlerin ethernet kablosu aracılığıyla bilgisayarlara bağlanması ve tüm ayarlarının da buradan yapılması gerekir. Modem ile bilgisayar arasındaki bağlantı kablolu olduğu için mesafenin buna göre planlanması gerekir. Ayrıca mümkünse modem ile bilgisayarı koyduğunuz yerin yakın olması önerilir. LAN kablosu da aynı biçimde interneti bilgisayarlar arasında dağıtmak için kullanılabilir.
Günümüzde daha yoğun olarak kullanılan ve çoklu kullanıma uygun olan kablolu modemler ise ekstra kablo ihtiyacı doğurmaz. Ancak bu durumda modemin konulacağı yer, büyük önem taşır. Özellikle geniş mekanlarda, alanın her noktasından stabil bağlantı kurulabilmesi adına ADSL modemin konulacağı yerin doğru biçimde tespit edilmesi gerekir.