Elektrik tüketiminin fazla olması, enerji kaynaklarının azalmasına yol açar. Enerji tasarrufu; enerji tüketimini azaltmak için yapılan her türlü çabaya verilen isimdir. Enerjinin fazla kullanılması; çevreye, doğal kaynaklara ve ekonomiye zarar verir. Enerji tasarrufu yapmak için birçok yöntem bulunur. Yöntemlerin dikkatli olarak uygulanması hem çevreye hem de ekonomiye olumlu yönde katkı sağlar.
Evde elektrik tasarrufu yapmak için israftan kaçınmak en önemli şarttır. Yaşam alanlarında yapabileceğiniz birkaç ufak tefek davranıl değişiklikleri, elektrikten tasarruf etmenizi sağlar. Bu değişiklikler sayesinde kısa sürede elektrik faturalarında gözle görülür bir düşüş yakalayabilirsiniz.
Elektrik tasarrufu için neler yapmalıyız sorusuna verilecek en önemli cevap ampul kullanımıdır. Gün içinde en az 7 saat süre ile yanan ampullerin, tasarruflu ampul ile değiştirilmesi gerekir. Tasarruflu ampul, sıradan ampule kıyasla %80 oranında daha az enerji harcar. Ampul çeşitleri arasında inceleme yaparken tasarruflu olmasına dikkat ederek faturalarınızın düşmesini sağlayabilirsiniz.
Birçok insan, kullanılmayan elektronik eşyaların enerji harcamadığını düşünür. Ancak bu bilgi tamamen yanlıştır. Kapalı halde bulunan elektronik aletler, fişleri takılı olduğu sürece enerji harcamaya devam eder. Bu nedenle kapalı durumda bulunan; televizyon, gece lambası, uydu alıcısı ve modem gibi aletlerin fişini çekmeniz gerekir. Elektronik aletlerin fişini çekmeniz sadece enerji tasarrufu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda radyasyondan da korunmanız açısından önemlidir. Aynı zamanda, kullanmadığınız odalardaki radyatörleri de kapatarak tasarruf edebilirsiniz.
Elektronik cihazların her sene yeni modelleri ortaya çıkar. Çıkan modeller sadece işlevsellik ve görsellik açısından değil, aynı zamanda enerji tasarrufu konusunda da gelişim gösterir. Elektronik cihazların enerji sınıfına dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Eski cihazlar arasında enerjiyi fazla harcayan modeller değiştirilmeli, yerine çevreye duyarlı enerji tasarruflu ürünler satın alınmalıdır.
Kombi kullanılan evlerde; doğalgaz, su ve elektrik bir arada harcanır. Özellikle ısı yalıtımı yapılmayan evlerde sıcaklığın önemli bir kısmı boş yere gider. Bina dışına ısı yalıtımı yaptırarak iç mekânınızın kısa sürede ısınmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede daha az ücretle daha fazla verim elde edebilirsiniz.
Havaların ısınmasıyla birlikte, özellikle sıcak iklimlerde klima kullanmak adeta bir zorunluluktur. Ancak, klima kullanmak faturaların yükselmesine ve enerji tüketiminin artmasına yol açar. Bu nedenle, mümkün olduğunca klima kullanmadan serinlemeye çalışın.
Güneş enerjisinden mümkün olduğunca faydalanmanız gerekir. Eğer yeni bir eve taşınacaksanız mutlaka güneş gören bir konumda olmasına dikkat edin. Gün içinde perdeleri açarak, içeri güneş enerjisinin girmesini sağlayın. Evin güneş alması sayesinde, hem sıcaklıktan hem de aydınlatmadan verim elde edebilirsiniz.
Birçok insan çamaşırları yüksek sıcaklıkta yıkayarak daha temiz olacağını düşünür. Ancak, 40 derece yıkanan çamaşır ile 80 derecede yıkanan arasında bir fark yoktur. Ayrıca, yüksek sıcaklıkta yıkamanız çamaşırlara da zarar verir. Çamaşırların yüksek seviye sıcaklıklarda yıkanması, çamaşır makinesinin daha fazla elektik harcamasına yol açar. Bu nedenle 30 ya da 40 derece arasında yıkayarak elektrik tasarrufu yapabilirsiniz.
7 gün 24 saat çalışan buzdolabı, en çok enerji harcayan eşyadır. Bu nedenle buzdolabının dikkatli kullanılması gerekir. Bunun için dikkat edilmesi gereken en önemli şey, kapağını uzun süre açık tutmamaktır. Kapısı açık tutulan buzdolabının içi ısınır. Kendini yeniden soğutmaya çalışan buzdolabı, enerji harcar. Buzdolabının kapağını mümkün olduğunca kapalı tutun. Ayrıca, buzdolabını dolu olarak tutmanız ve enerjisini birkaç derece bile olsa azaltmanız gerekir.