14:00'a Kadar Verilen Siparişler Aynı Gün Kargoda!
Menü
Evde Uydu Anteni Nasıl Ayarlanır?
30.03.2020

Evde Uydu Anteni Nasıl Ayarlanır?

Eve alınan uydu cihazını kişi kendi imkanları ile ayarlamak istiyorsa bazı temel kurallara uymak durumundadır. Evde bulunan uydu antenini basit bir cihaz kullanarak ayarlamak biraz zahmetli bir iştir. Televizyon anteninin daha iyi çekmesi için uygulanacak adımları gelin hep birlikte inceleyelim.

Evde Uydu Anteni Nasıl Ayarlanır?

 

Anten ayarına geçmeden önce atılması gereken ilk adım, çanak ayarıdır. Evin çatısında bulunan çanağın, kanalların çekeceği tahmin edilen yöne doğru çevrilmesi gerekir. Çanak çevrilirken sinyal aranır. Bu çevrilme işlemi sırasında sinyal yakalandığı anda, bu sinyal üzerinden gerekli ayarlama yapılır. Ancak sinyal arama işlemi sırasında çanak çevrilirken hava şartlarına dikkat edilmesi gerekir. Çünkü güneşli bir havada bu işlem yapılırsa, havalar bozulduğunda yakalanan sinyalin kaybolma ihtimali oldukça yüksektir. Bu nedenle sinyal arama işlemlerine uygun hava şartları ve görüntünün kaybolmayacağı sinyalde yapılması gerekir.

 

Çanağa sinyal alma işlemi yapıldıktan sonra, "elevasyon ayarı" olarak tabir edilen ayar yapılır. Bu ayarı hızlı ve kolay bir şekilde yapmak için atılacak ilk adım, çanak antenin montaj gövdesi üzerinde bulunan ölçeğin kontrol edilmesidir. Kontrolü sağlanan ölçeğin genel olarak çok küçük ve okunması zor olduğundan ayarlama işlemi esnasında görünmesi zordur. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise "azimut" ismi verilen açıyı ayarlamaktır. Çanağın hareket edebilmesi, takılan kelepçelerin açık olması ile mümkündür. Bu nedenle çanağı oynatırken ve gerekli ayarlamaları yaparken kelepçelerin doğru bir şekilde hareket edilmesi önemlidir. Çanak ayarlama işlemi yapıldıktan sonra uydu ayarlama işlemlerine geçilir.

 

Cihaz istenilen konuma getirdikten sonra evde uydu ayarlama işlemleri yapmaya başlanır. Bunun için ilk önce uydu cihazınızda sinyal arama işlemlerine başlamalısınız. Antenden gelen ince sinyal arama ayarı yapılırken sayısal değerler incelenmelidir. Bütün dijital uydu alıcılarında sinyal kalitesi ,hem grafik olarak hem de sayısal değer olarak gösterilir. Daha sonra uydu ve televizyon arasındaki kablo bağlantıları kontrol edilir. Kablo bağları, anten ve uydu alıcısı arasına "F" olarak bilinen fiş takılır ve bu sayede uydu alıcı beslenir. Bu sırada hassas sinyal aramaya devam edilir. Sinyal bulunduktan uydu kanalında hassas ayar yapılır. Tüm bu işlemler yapılırken uydu antenleri farklı uydular için sık sık değiştirilir ise bir adet DiSEqC motor satın alınır. DiSEqC motorlar 1/10° adımlarla son derece hassas çalışır ve sadece tek bir LNB ile izleyebileceğiniz tüm uydulardan sinyal alabilir. Bu süreçte hep iki çift sabitleme kelepçesi kullanılır.

 

Anten Kablosu Nasıl Bağlanır?

 

Evde uydu sistemlerini doğru bir şekilde kurmak için anten kablosu girişlerinin oldukça profesyonel bir şekilde yapılması gerekir. Çanak anten ayarı nasıl yapılır noktasında anten kablosunu bağlama işlemi önemli bir yerde durur. Duvarda bulunan anten giriş ve kablonun diğer ucunda bulunan vidalı fişlerden biri prize, diğeri ise televizyonda uygun yere bağlanır. Bir ucu erkek anten jakı, diğer ucu uydu cihazına gelecek şekilde bağlanan bir kablo ile anten bağlama işi kolayca neticelenir.

 

Televizyon anteni daha iyi nasıl çeker?

 

Televizyon anteni nasıl daha iyi çeker sorunusun cevabını bulmak için bazı detaylara dikkat etmekte fayda vardır. İlk etapta uydu alıcısı, çanak ve televizyon ayarlarının doğru bir şekilde yapılması gerekir. Bunu yapmak için çanak antene LNB cihaz denilen cihazın bağlantısı yapılmalıdır. Daha sonra bir anten kablosu yardımıyla anten ve uydu cihazı birbirine bağlanır. Kablonun kaliteli olması sinyalin güçlü olmasına yardımcı olur. Hemen akabinde gerekli elektik bağlantıları yapılarak çanak antenden gelen sinyaller televizyona gönderilir. Uydu cihazında doğru bir sinyal yakalandığında, sinyal uydu cihazına kayıt edilir ve bu sinyal üzerinden aranan kanallar hızlı bir şekilde bulunur.

Blog Son Eklenenler
Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Devamını Oku
27.08.2024
Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Devamını Oku
01.08.2024
Kaçak Akım Rölesi Nedir? Neden Kullanılır?

Kaçak Akım Rölesi Nedir? Neden Kullanılır?

Kaçak Akım Rölesi Nedir ve Neden Kullanılır?

Devamını Oku
12.07.2024
Bahçe Aydınlatma Fikirleri

Bahçe Aydınlatma Fikirleri

Bahçe Aydınlatma: Bahçenizi Işıl Işıl Yapacak Tasarımlar, Bahçe Aydınlatma Fikirleri ve Bahçe Aydınlatma Önerileri 

Devamını Oku
04.07.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.