Korniş Nasıl Takılır?
Ev dekorasyonunun başında perdeler gelmektedir. Günümüzde perdeler; halı, nevresim ya da ev tekstili ürünleri gibi dekorasyonun olmazsa olmazları arasında yer alır. Birçok perde çeşidi olsa da hepsinin ortak noktası, kendilerini sağlam bir biçimde tutacak kornişlere ihtiyaç duymalarıdır. Korniş, perde mekanizması için oldukça kilit bir rol üstlenir. Onun sağlamlığı, perdenin de dekorasyonun da ömrü konusunda belirleyici olmaktadır. Bu bakımdan sağlıklı bir korniş montajının gerçekleşmesi adına yapılması gerekenleri bilmeniz, evinizin dekorasyonu için hayati önem taşımaktadır.
Adım Adım Korniş Takma
Kornişi duvara matkap ile ya da doğrudan yapıştırarak takabilme alternatiflerine sahipsiniz. Eğer kornişi matkapla takmaya karar verdiyseniz şu adımları izlemelisiniz:
- Korniş üzerine vidalanacak noktaları işaretlemelisiniz. İşaretlenecek noktalar, kornişin ortalarına denk gelmelidir.
- Ortalama olarak 2 metrelik kornişte 4 adet vidalama deliği olmalıdır.
- Kornişte işaretlediğiniz yerleri, matkap veya delici bir alet yardımıyla delmelisiniz.
- Vida deliği açtığınız kornişi asacağınız duvara uygun bir biçimde koymalı ve kıpırdatmadan, deliklerin denk geldiği kısımları kalem yardımıyla işaretlemelisiniz.
- Şimdi kornişi yere bırakmalı ve duvarda işaretlediğiniz yerleri matkapla delmelisiniz. Yalnız matkabın ucuna takacağınız delme aparatının uzunluğu, dübelin ve vidanın uzunluğuna göre seçilmelidir.
- Deliklere uygun dübelleri yerleştirmeli ve üstüne çekiç yardımıyla yavaşça vurarak duvara monte etmelisiniz.
- Vidalama yapmadan önce kornişi duvara, delikleri birbirinin üzerine gelecek şekilde tutun ve vidaları dübellere doğru monteleyin.
- Monteleme işlemini, varsa elektrikli matkap yardımıyla yapmak çok daha kolay ve hızlı olacaktır. Eğer matkabınız yoksa da uygun uçlu bir tornavida yardımıyla manuel olarak da vidaları dübellere monte edebilirsiniz.
Eğer böylesi bir uğraşı kendiniz için fazla yorucu buluyorsanız, bir alternatifiniz daha var. Uygun bir montaj yapıştırıcısı elde ederek, kornişi duvara takabilirsiniz. Kornişi, montaj yapıştırıcısı ile takmaya karar verdiyseniz izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:
- Öncelikle bu uygulama için gerekli teçhizatları hazır bulundurmalısınız. Korniş, montaj yapıştırıcı malzeme, metre, maket bıçağı, demir testeresi, plastik silikon tabancası, çift taraflı bant ve eldivenleriniz hazır bulunmalıdır. Bu malzemelerin tamamını, korniş montajını rahat bir biçimde yapabilmek adına aktif şekilde kullanacaksınız.
- İşe başlamadan evvel, ellerinizin kirlenmemesi ve kir izi bırakmaması için eldivenlerinizi takmalısınız.
- Tavan ile duvar arasındaki boşluk, en az bir parmak kalınlığında olmalıdır. Ölçünüzü buna göre almalı ve tavanda gerekli gördüğünüz kısımlara işaretleme yapmalısınız.
- Demir testeresi ile kornişi kesmelisiniz; ancak bu sırada korniş üzerindeki perde rayı kısmını düz tutmalı ve kırılmamasına gayret göstermelisiniz.
- Çift taraflı banttan parçalar kopararak kornişin duvara gelecek sırtına yapıştırmalısınız. Burada, fazla bant tüketmemeye ve seyrek aralıklarla bantlama yapmaya özen göstermelisiniz.
- Kornişin, bant dışında kalan tavana montelenecek kısımlarına yapıştırıcıyı uygun bir biçimde sürmelisiniz.
- Kuru bir bez yardımıyla kornişin yerleştireleceği tavan kısmını silmelisiniz.
- Kornişi yerden alarak düzgün bir şekilde, daha önceden işaretlediğiniz gibi duvardan bir parmak kalacak biçimde tavana yapıştırmalısınız. Bu sırada bir müddet kornişi bırakmadan, tavana doğru ittirerek preslemelisiniz ve peşinden ellerinizi çekmelisiniz.
- Bir süre yapışkanın kurumasını ve sertleşmesini bekledikten sonra perdelerinizi kornişe asabilirsiniz.
Günümüzde; demir, plastik, ahşap ve polimer malzeme gibi çok farklı hammaddelerden imal edilen korniş tipleri bulunmaktadır. Korniş asmak konusunda sıkıntı yaşarsanız veya daha güvenli bir çözüm için mutlaka yakınınızdaki bir ustadan destek talep etmelisiniz. Korniş takılabilecek kazalara ve sonrasında oluşabilecek zararlara karşı yapılan uygulamaya azami derecede dikkat edilmelidir. Zira perdelerinizi yıllar boyu gönül rahatlığıyla kullanabilmek için, kornişin duvar montesinin sağlam olması elzemdir.