14:00'a Kadar Verilen Siparişler Aynı Gün Kargoda!
Menü
Matkap Ucu Nasıl Takılır?
22.04.2020

Matkap Ucu Nasıl Takılır?

Alet çantalarının önemli bir parçası olan matkaplar, çeşitli model ve özelliklerle sunulmaktadır. Tadilat işlerinizi yapabileceğiniz gibi, evinizde ihtiyaç duyduğunuz vidalama, delik açma, montajlama gibi işlemleri de matkap sayesinde kolayca yapabilirsiniz. Sahip olduğu tüm bu özellikler sayesinde tadilat işlerinizin kendi başınıza üstesinden gelmenizi sağlayan bu aletle ilgili en çok sorulan ise Matkap ucu nasıl takılır?

Bu sorunun cevabını bulmak için öncelikle matkabınızı tanımanız gerekir. Matkap ucu değiştirmek için bilmeniz gereken ilk şey, matkabın mandrenidir. Mandren, matkabın ucunda bulunan ve genellikle çelik malzemeden yapılan kısımdır. Matkap ucu buraya yerleştirilir. Matkabın uç kısmına sabitlenmiş mandren, içinde bulunan tırnakları sayesinde matkap ucunu tutarak ucun sabitlenmesini sağlar. Mandrenin tırnakları açılıp kapanabilir bir sistemdir. Bu sayede mandren, matkaba farklı boyutlarda uçların yerleştirilebilmesine olanak sağlar. Mandren sayesinde, alet çalıştırıldığında, matkap ucu yerinden oynayıp düşmez ve yapılan işleme kesintisiz olarak devam edilebilir. Mandrenler anahtarlı ve anahtarsız olabilir. Anahtarsız olanların elle açılıp kapatılması gerekirken, anahtarlı olanları kullanmak için ise bir adet mandren anahtarına ihtiyaç duyulmaktadır. Mandrenin çalışma prensibini öğrenmek, matkap ucu değiştirme yolunda önemli bir adımdır. Mandrenin işlevi öğrenildikten sonra matkap ucu nasıl takılır sorusuna cevap verilebilir. 

 

Matkap Ucu Takma

Öncelikle elinizde hangi türden bir matkap olduğunu belirlemelisiniz. Matkabın özelliklerine göre matkap ucu çeşitleri değişkenlik göstermektedir. Eğer mandrenli bir matkaba sahipseniz matkap ucu takmak için 2 yoldan birini seçebilirsiniz. İlk yöntemde, başlangıçta matkabın mandreninin saat yönünün tersine çevrilmesi gerekir. Bu sayede mandren tırnakları açılmış olur. Daha sonra matkap ucu mandrene yerleştirilmelidir. Bu noktada mandrene yerleştirilen matkap ucunun sabitlenmesi gerekir. Bunun için mandren, saat yönünde çevrilmelidir. Bu sayede mandren tırnakları, matkap ucunun sıkışarak sabitlenmesini sağlayacaktır. Bu noktada matkap kullanılabilir duruma gelmiş olur. Matkap çalıştırılarak, takılan ucun sabitlenip sabitlenmediği kontrol edilebilir.

 

Matkap ucu takmak için kullanabilecek diğer bir yöntemde ise mandren, ilk yöntemden farklı olarak elle değil, makineyle açılır. Bunun için ilk olarak, matkabın sabit şekilde tutulması gerekir. Ardından, matkabın sağ-sol düğmesinde sağa doğru basılmalıdır. Bu aşamada, düğmeye hafifçe basılıp matkap çalıştırıldığında, mandren tırnakları da açılmaya başlayacaktır. Mandren tırnakları yeteri kadar açıldığında, az önce sağ tarafa basılan düğme, bu defa sola çekilmelidir. Artık matkap ucu yerleştirilebilir. Matkap ucu yerleştirildikten sonra, açma-kapama düğmesine hafifçe basılıp ucun sıkışması sağlanmalıdır. Bu sayede sıkışan matkap ucu, mandrene tam olarak oturmalıdır. Bunun için mandren, el yardımıyla sıkıca tutularak mandrenin matkap ucunu tam olarak kavraması sağlanabilmektedir. Ardından açma-kapama düğmesine tekrar basılır ve matkap ucunun sıkıştığından emin olunur.

 

Eğer matkap ucu nasıl takılır diye soruyorsanız ve mandrensiz bir matkaba sahipseniz, ucu, matkabın iç kısmına doğru takmalısınız. Ucu takma işleminden sonra el ile kontrol edilerek ucun düzgün bir şekilde yerleştirildiğinden emin olunmalıdır. Bu yüzden mandrensiz matkap ucu takmak nispeten riskli bir yöntemdir.

 

Matkap Ucu Çeşitleri

 

Matkap ucu takma konusunda önemli bir başlık da seçeceğiniz matkap ucu çeşitleri konusudur. Matkap ucu çeşitleri, matkabı kullanacağınız alana göre değişiklik göstermektedir. Matkap ucu modelleri konusunda detaylı bir şekilde inceleme yapıp ihtiyacınız doğrultusunda hangi malzemeleri ve aksesuarları alacağınıza karar verebilirsiniz. Genel olarak üç temel matkap ucu çeşidinden bahsetmek mümkündür. Metal matkap ucu, kısmi olarak taşlanmıştır ve metal yüzeyler için uygundur. Ahşap matkap ucu ise ahşap delmeye uygun olması açısından daha uzun merkezleme ucuna sahiptir. Matkap ucu çeşitlerinden bir diğeri olan beton matkap ucu da beton delmek için uygun olan uç çeşididir. 

Blog Son Eklenenler
Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Devamını Oku
27.08.2024
Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Devamını Oku
01.08.2024
Kaçak Akım Rölesi Nedir? Neden Kullanılır?

Kaçak Akım Rölesi Nedir? Neden Kullanılır?

Kaçak Akım Rölesi Nedir ve Neden Kullanılır?

Devamını Oku
12.07.2024
Bahçe Aydınlatma Fikirleri

Bahçe Aydınlatma Fikirleri

Bahçe Aydınlatma: Bahçenizi Işıl Işıl Yapacak Tasarımlar, Bahçe Aydınlatma Fikirleri ve Bahçe Aydınlatma Önerileri 

Devamını Oku
04.07.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.