Son dönemlerin en popüler dekoratif ürünlerinden birisi şerit LED ışıklandırmalardır. Günlük hayatın her alanında kullanımı yaygınlaşan şerit LED, çoğunlukla evlerde, araçlarda, ofislerde ve dükkânlarda kullanılır. Bunların yanı sıra LED ampuller, eğlence sektörünün de vazgeçilmezi haline gelmiş durumdadır. Peki, şerit LED ve LED ampul nedir?
Aydınlatma konusunda kullanımı yaygınlaşan LED, açılımı “Light Emitting Diode (Işık Yayan Diyot)” olan ve küçük yüzeye sahip aydınlatma araçlarıdır. Pek çok çeşidi bulunan LED aydınlatma araçlarının en yaygın kullanılanı şerit LED’dir. Şerit LED; esnek yapısı, doğrusal olmayan nesnelere yapışabilme özelliği, bükülebilmesi ve renk zenginliği nedeniyle sıklıkla tercih edilir. LED ampullerin ince bir şeride dizilmesiyle oluşan şerit LED, ulaşılması zor alanlara ışık tutabilir ve kendinden yapışkanlı olması sayesinde ahşap, metal ve cam gibi pek çok yüzeye kolaylıkla yapıştırılabilir. Kullanım amacına ve alanına göre değişen şerit LED çeşitleri mevcuttur. Güçlerine göre tek çipli ve üç çipli olarak ikiye ayrılan şerit LED’in tek renkli, RGB uyumlu ve dijital olarak adreslenebilen çeşitleri de vardır. LED ampullerin çalışma prensibi ise klasik ampullerden çok farklıdır. Peki, LED nasıl çalışır?
Şerit LED’lerin çalışma prensibi, türlerine göre değişkenlik gösterir. Her 1 metresinde 60 LED ampul bulunan tek çipli şerit LED; 0,4 amper akım ve 4,8 watt güç ile çalışır. Her 1 metresinde 30 LED ampul bulunan üç çipli şerit LED ise 0,7 amper akım ve 8,4 watt güç ile çalışır. Her ikisi de 12 volt elektriğe ihtiyaç duyar.
Tek renkli analog şerit LED’lerin her biri farklı renkte yanarken RGB analog şerit LED pek çok farklı renkte yanar. Fakat her seferinde tek bir renk verir. Dijital, yani adreslenebilir şerit LED ise aynı anda farklı renklerde yanabilir. Dijital şerit LED’lerdeki ampullerin her birinin kendine ait çipi vardır ve bu sayede her LED ayrı ayrı kontrol edilebilir; rengi, parlaklığı ve açık-kapalı durumu ayarlanabilir.
Şerit LED ampullerinden ışık almak, klasik ampullere göre biraz farklıdır. Genellikle 12V güce ihtiyaç duyan (bazı modeller 5 ya da 24 volt ile çalışır) şerit LED’ler, doğrudan şehir elektriği ile çalışmaz. Bu nedenle bir kurulum ve bağlantı yapmak gerekir. Peki, şerit LED nasıl bağlanır?
Öncelikle şerit LED’in voltajı ve buna bağlı olarak ihtiyaç duyulan trafo belirlenmelidir. 12V olarak kabul edilen bir şerit LED için kullanılacak olan trafonun 36 watt ya da 3.0 amper güç üretebilmesi gerekir. Kullanılacak olan şerit LED ve trafo temin edildikten sonra 220V şehir elektriği trafoya giriş olarak verilir, 12V güç alınarak şerit LED’e bağlanır. Peki, LED ışık nasıl bağlanır?
Bu işlemi yapmak için şu adımlar izlenmelidir:
Bir sonraki aşama, Arduino bağlantısıdır. Şerit LED Arduino bağlantısı için bazı malzemeler temin edilmelidir. Bu malzemeler (üç çipli 12V için) şöyledir:
Malzemeleri temin ettikten sonra aşağıdaki adımlar izlenerek şerit LED ile Arduino bağlantısı yapılabilir.
Arduino board, USB bağlantısı ile güçlendirilebilir fakat bunun için kartın güç sınırlamaları hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Bağlantıya isteğe bağlı olarak ayrıca bir anahtar ya da sensör eklenebilir. Şerit LED’ler genellikle kolay bağlanabilen konektörlere sahiptirler. Fakat bazı modellerde bu konektörler bulunmadığı için bağlantı lehimleme işlemi ile yapılmalıdır.