14:00'a Kadar Verilen Siparişler Aynı Gün Kargoda!
Menü
Sigorta Nasıl Bağlanır?
29.05.2020

Sigorta Nasıl Bağlanır?

Sigorta Nedir?

 

Sigorta; devreden geçen akımın yüksek değerlere çıkması durumunda elektriğin geçişini engelleyerek devreye bağlı alıcıların, devre elemanlarının ve ev aletlerinin hasar görmesini engelleyen koruma elemanıdır. Devreden geçen yüksek akım engellenmezse ev aletlerinin elektrik aksamlarında hasarlara ve ayrıca büyük yangınlara da sebep olabilir. Kısacası sigorta, evlerimizdeki elektrikli aletler için elektrik akımını kontrol edebildiğimiz bir anahtar olarak düşünülebilir. Sigortayı dış etkenlerden koruyan ve içinde tutan bölüme ise sigorta kutusu denir. Sigorta kutuları, olası acil müdahaleler için dış kapılara yakın yerlere monte edilmelidir. Sigorta kutusunun kapağının açılmasını engelleyebilecek eşyalar önünde bulunmamalıdır. Dolap içlerine monte edilmemelidir. Yanı sıra çocukların ulaşamayacağı ve su baskını gibi risklerde sudan korunabilecek yükselikte olmalıdır. İdeal sigorta kutusu yüksekliği 160 cm ile 190 cm arasındadır.

 

Sigorta Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

Sigorta seçerken göz önünde bulundurmamız gereken bazı kriterler vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

 

  • Sigorta bağlanacak mekandaki priz sayısı
  • Mekanın özellikleri
  • Kullanılacak elektrik amperi

 

Bu kriterlere göre sigorta kutusu modeli tercih etmeniz gerekir. Böylece gelecekte olabilecek sigorta atmaları ya da aşırı ısınma sonucunda meydana gelebilecek yangınların önüne geçmeyi başarabilirsiniz. Ayrıca eviniz müstakil ise apartman dairesine göre daha büyük bir sigorta kutusu tercih etmelisiniz. Aynı durum ev yerine iş yerleri için alınacak sigorta kutuları için de geçerlidir. Sigorta modelleri ise 2’li sigorta kutusu, 4’lü sigorta kutusu, 6’lı sigorta kutusu, 8’li sigorta kutusu, 12’li sigorta kutusu, 16’lı sigorta kutusu, 24’lü sigorta kutusu, 36’lı sigorta kutusu modeli olmak üzere genellikle 8'e ayrılır. Bu modelleri sıva üstü veya sıva altı model olarak tercih edebilirsiniz. Sıva altı sigorta kutusu modellerinde dışarıdan bakıldığında sigorta donanımı görülmez. İnşaat sırasında duvar içerisine açılan bir oyuğa yerleştirilerek vida ve dübel ile monte edilir. Sıva üstü sigorta kutusu ise dışarıdan bakıldığında sigorta donanımı görülen, tüm boya işlemleri bitmiş duvar üstüne vida ve dübel yardımıyla sabitlenen bir modeldir. Satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli özellik sigorta kutusunun garantili bir ürün olmasıdır. Böylece doğru kuruluma rağmen birden çok kez sigorta atmaları yaşıyorsanız yetkili servis ile görüşebilirsiniz.

 

Sigorta Çeşitleri

 

  1. Buşon Sigorta
  2. Bıçaklı Sigorta
  3. Yüksek Gerilim Sigortaları
  4. Otomatik Sigorta Cam Sigorta

 

Evlerde en fazla kullanılan sigorta çeşidi otomatik sigortadır. Bu sigorta üzerinde birden fazla anahtar bulunur ve hepsi evin ayrı bölümlerindeki tesisatlara bağlıdır. Olası yüksek elektrik akımları sonucunda sadece probleme ait sistemdeki anahtar atar. Sigortanın yenisiyle değiştirilmesine gerek yoktur.

 

Sigorta Nasıl Bağlanır?

 

Sigorta kurulumu yaparken şu adımlar takip edilir:

 

  1. Sıva altı veya sıva üstü sigorta kutusu seçilir.
  2. Sigorta bağlantısı yapmadan önce mutlaka elektrik ana sigortadan kesilmelidir.
  3. Elektrik şebekesinden gelen faz hattı kontrol kalemi ile kontrol edilir. Kontrol kaleminin ışığını yakan uç faz ucudur ve sigortanın girişine bağlanır. Sigorta üzerinde faz ve nötr ( L ve N ) işaretleri ile gösterilir. Bu kabloların uçları yan keski ile açıldıktan sonra işaretlere göre bağlanır.
  4. Kabloların renk kodlaması kırmızı uç (faz), mavi (nötr), sarı ve yeşil (toprak) şeklinde olmalıdır. Faz kablosunun kahverengi olduğu durumlar da vardır.
  5. Topraklama kabloları da yan keski ile uçları açıldıktan sonra birbirine bağlanarak sigortanın uygun bölümüne bağlanır.
  6. Kaçak akım rölesi bağlantısı yapılır. Kaçak akım rölesi, tesisattaki herhangi kaçak bir akımı ötürü toprak hattı ile boşaltılamadığı hallerde ana bağlantıyı keserek olabilecek problemlere engel olan bir koruyucudur. Kaçak akım röleleri 30 mA ve 300 mA olarak üretilir. 
  7. Bütün bağlantılar yapıldıktan sonra sigorta kutsunun kapağı kapatılır.

 

Bu anlatılanlarla ilgili yeterli bilginiz yoksa ve aklınızda hala soru işaretleri varsa, can güvenliğiniz bakımından yetkili bir kişiyi çağırmalısınız.

Blog Son Eklenenler
Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Devamını Oku
27.08.2024
Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Devamını Oku
01.08.2024
Kaçak Akım Rölesi Nedir? Neden Kullanılır?

Kaçak Akım Rölesi Nedir? Neden Kullanılır?

Kaçak Akım Rölesi Nedir ve Neden Kullanılır?

Devamını Oku
12.07.2024
Bahçe Aydınlatma Fikirleri

Bahçe Aydınlatma Fikirleri

Bahçe Aydınlatma: Bahçenizi Işıl Işıl Yapacak Tasarımlar, Bahçe Aydınlatma Fikirleri ve Bahçe Aydınlatma Önerileri 

Devamını Oku
04.07.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.