14:00'a Kadar Verilen Siparişler Aynı Gün Kargoda!
Menü
Silikon Nasıl Sökülür?
30.08.2021

Silikon Nasıl Sökülür?

Silikon Nasıl Sökülür?

 

Silikon, hayatımızı kolaylaştıran, tamirat ve tadilat gibi işler başta olmak üzere çoğu yerde kullanılan çok önemli ve özel bir materyaldir. Ancak bununla birlikte bu kullanışlı malzeme, zaman zaman küçük problemleri de beraberinde getirebilmektedir. Bunlardan en önemlisi, bulaştığı veya uygulandığı yüzeylerden sökülmek istendiğinde onu temizlemenin pek de kolay olmamasıdır.

 

Silikonun sökülmesi gereken yer ile sökme yöntemleri arasında büyük farklılıklar olabilir. Bu sebeple sabit bir reçete verip her durumda aynı reçetenin uygulanmasını önermek gerçekçi olmayacaktır. Silikonu bir kumaştan sökmek ile bir camdan veya seramikten sökmek ya da bir otomobil aksesuarındaki taşmayı gidermek tamamen aynı yöntemlerle mümkün olmaz. Aynı yöntemlerin her malzeme için aynı şekilde kullanılması, geri dönüşü imkânsız hasarlar bırakabilir. Dilerseniz gelin şimdi farklı zeminlerde ve durumlarda neler yapılması gerektiğini adım adım anlatmaya başlayalım.

 

Silikon Yapıştırıcı Nasıl Sökülür?

 

Eğer silikon ele bulaşmışsa yapılması gereken şey, öncelikle koparıp atabileceğiniz kısımları ayırıp koparmak olmalıdır. Sonrasında ılık su içerisinde elleri 5 dakika bekletmek ve devamında birbirine sürterek mekanik bir şekilde silikonun çıkmasını sağlamak en geçerli yol olacaktır. Tabii ki ilk hamlede eller tertemiz olmasa da yeterli tekrar ile istenen sonuca ulaşmak mümkün olur. Bu sırada bir sıvı deterjanı olaya dahil etmek ve onunla aynı işlemi gerçekleştirmek işi biraz daha kolaylaştırabilir.

 

Silikon sert ve ısıya dayanıklı bir zemin üzerinde donmuşsa (fayans gibi), bu durumda ısıl işlem uygulamak, iyi bir sonuç almak adına gerekli olabilir. Bunun için bir ısı tabancası veya saç kurutma makinesi ile ısıtılan silikonun büyük parçaları, bir pens ile alınabilir ve devamında nemli bir bez ile silerek yapışmış olduğu yerden çıkması sağlanır. Yine ilk defada sonuç alınamadığında yeterli tekrarla temizliğin bitirilmesi mümkün olur.

 

Yine sert ve uygun zeminlerden silikon sökmenin bir başka yolundan daha söz edelim. Kullanılacak yüzeyin özellikleri uygunsa aseton veya izopropil alkol çözeltilerinden faydalanılarak yüzeyde yapışmış durumdaki silikon sökülebilir. Bu iş için öncelikle sert bir plastik spatula yardımı ile yüzey kazınarak temizlenir. Yüzeye uygun çözelti dökülerek bezle ovulur ve işlem sonuca ulaşana kadar sürdürülür. En sonunda da temiz su ile üzerinden geçilerek silikonun çıkarılması işlemi tamamlanmış olur.

 

Siyah Silikon Nasıl Sökülür?

 

Gerek siyah ile renklendirilmiş gerekse kararmış ve çirkin bir görüntü kaynağı haline gelmiş silikonlar için de aynı çözüm yöntemleri geçerlidir. Bunun en iyi örneği duşakabin gibi yerlerde su etkisiyle zamanla oluşan kararmalardır. Burada kararmış silikonu gidermenin en iyi yolu bir maket bıçağı veya sert plastikten mamul bir spatula ile silikonu kaldırıp, söküp sıyırmak ve sonrasında kalan kalıntıları aseton veya alkol benzeri çözücü sıvılarla silerek temizlemektir. Cam ve plastik yüzeylerde yapılacak benzeri uygulamalarda silikonu sökmek isterken camın çizilmesine neden olacak iş ve işlemlerden uzak durmak gerekir.

 

Sıcak Silikon Nasıl Sökülür?

 

Sıcak silikonun kurumuş ve iyice yüzeye yapışmış olanına göre sökülmesi ve temizlenmesi, nispeten daha kolay olacaktır. Sıcak silikonun yapışma yüzeyinden bir ucu kaldırılır ve henüz tam anlamıyla kurumamış olduğundan çekilerek koparılması oldukça kolay bir şekilde sağlanır. Devamında ılık su ve temiz bez yardımı ile ovarak kalıntıları gidermek pratik bir yöntem olacaktır. Ayrıca sert yüzeylerden silikonu uzaklaştırmak için kullanılacak el aletleri de bulunmaktadır. Sert plastikten yapılmış kazıma aparatları ve spatula benzeri ürünler bu maksatla çok rahatlıkla kullanılır ve oldukça iyi sonuçlar verir. Sıcak silikonun soğuması, giderek üzerinde bulunduğu yere yapışması anlamına geleceğinden işlemin hızlıca yapılması işi kolaylaştırma anlamında oldukça etkili olur.

Blog Son Eklenenler
Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Devamını Oku
27.08.2024
Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Devamını Oku
01.08.2024
Kaçak Akım Rölesi Nedir? Neden Kullanılır?

Kaçak Akım Rölesi Nedir? Neden Kullanılır?

Kaçak Akım Rölesi Nedir ve Neden Kullanılır?

Devamını Oku
12.07.2024
Bahçe Aydınlatma Fikirleri

Bahçe Aydınlatma Fikirleri

Bahçe Aydınlatma: Bahçenizi Işıl Işıl Yapacak Tasarımlar, Bahçe Aydınlatma Fikirleri ve Bahçe Aydınlatma Önerileri 

Devamını Oku
04.07.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.