Uydudan alınan sinyalleri televizyon görüntüsüne çeviren cihazlara "uydu alıcısı" denir. LNB aracılığı ile uydu alıcısına ulaşan sinyaller, "uydu alıcısı" adı verilen cihazda işlenerek görüntüye dönüşür. Teknoloji alanındaki taleplerin değişmesi ile beraber uydu alıcısı teknolojisi de gelişmiş ve çeşitlenmiştir. Analog yayınla başlayan uydu alıcılarının kullanımı zamanla dijital, HD daha sonra ise yüksek çözünürlüklü uydu alıcıları olarak gelişme göstermiştir. Cihazın çeşidi ve kapasitesi, görüntü kalitesini belirleyen önemli etkenlerdendir.
Uydu alıcıları, genel anlamda sahip oldukları teknik özelliklere göre çeşitlenmektedir. Doğal olarak fiyatları da buna paralel olarak farklılıklar gösterir. Uydu alıcısı seçiminde beklenti ve fiyat belirleyici unsurlardır; ancak en önemli etken, uydu alıcısının kullanılacağı televizyonun teknik özellikleridir. Doğru uydu alıcısı takılmadığı sürece bir televizyondan tam performans beklenmemelidir.
Mini Uydu Alıcısı: Scart, AV veya USB girişlerine takılan küçük boyutlu uydu alıcılara “mini uydu alıcısı” denir. Bilinen büyük ebatlı kasalı uydu alıcıları ile aynı teknik özelliklere sahiptir; ancak ebatları oldukça ufaktır. Direkt olarak televizyona bağlandığı ve yer kaplamadığı için en fazla tercih edilen uydu alıcısı modelidir. Marka ve modele göre büyüklükleri farklı olsa da genel olarak boyutları fark edilemeyecek kadar küçük cihazlardır. Mini uydu alıcılarının fiyatlarının uygun olması ve boyutlarının küçük olması nedeniyle kullanımı da oldukça yaygındır.
HD Uydu Alıcısı: HD uydu alıcıları, yüksek çözünürlüklü görüntü özelliklerine sahip olan televizyonlar için tasarlanmış cihazlardır. HD (Hight Definition) özelliğine sahip televizyonlarda görüntü kalitesini yakalayabilmek için uydu alıcısının da buna uygun özelliklerde olması gerekmektedir. HD televizyonlarda HD görüntü elde etmek için HD uydu alıcısı kullanılmalıdır. Televizyon HD olsa bile, uydu alıcısı HD özellikli değil ise HD görüntü izlenemez.
4K Uydu Alıcısı: 4K uydu teknolojisinin en gelişmiş halidir. 4K uydu alıcıları, çözünürlük seviyesi 4000 piksel olan cihazlar için tasarlanmıştır. Görüntü kalitesi ve hız bakımından HD uydulardan 4 kat daha üstündür. Sadece görüntü kalitesi bakımından yüksek olmayan 4K uydu alıcıları aynı zamanda ses kalitesi ve hız kapasitesi yönünden de oldukça verimlidir. Geniş bağlantı desteği ile televizyonu ve bilgisayarı birleştiren 4K teknolojisi, meraklılarına benzersiz gerçeklikte bir platform sunmaktadır.
Uydu alıcısı seçerken, her şeyden önce kullanılacak olan televizyonun teknik özellikleri göz önünde bulundurularak tercih yapılmalıdır. Cihazın tüm özelliklerinden faydalanılabilmesi için uydu alıcısının bu özellikleri destekleyen bir donanıma sahip olması gerekir. Bununla birlikte seçim yaparken cihazların kullanım amacı da belirleyici bir role sahiptir. Seyir, kayıt, yayın, internet, multimedya gibi yoğun ve sürekli uygulamalar için gelişmiş cihazlar öncelikli olarak tercih edilmelidir.
En iyi uydu alıcısı için markanın güvenilirliği ve teknik destek hizmetlerinin kalitesi de dikkate alınmalıdır. Ürünün garanti süresi, yaygın servis ağı, uydunun kullanışlı ve kolay bir ara yüze sahip olması tüketici menfaatince gereklidir. Satın alınan ürün ile ilgili daimi destek alabilmek ve arıza durumlarında hızlı çözümlere ulaşabilmek adına hizmet veren firmanın profesyonel bir kimliğe sahip olması önemlidir.
Teknolojilerinin kullanım alanı ve kapasitesi arttıkça, kullanıcı taleplerini de şekillendirir. Televizyonda aktif internet kullanımı, hard diske kayıt ve farklı işletim sistemleriyle USB kullanabilme gibi ek özellikler için uygun uydu alıcısı ve splitter gibi doğru ekipmanların tercih edilmesi gerekir. Splitter seçimi, internet kalitesi için önemlidir. Uygun fiyatlı uydu alıcıları ve splitter çeşitleri için tüm detaylı bilgilere sayfamızdan dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.