14:00'a Kadar Verilen Siparişler Aynı Gün Kargoda!
Menü
Yangın Alarm Kablosu Nedir? Nerelerde Kullanılır?
05.09.2022

Yangın Alarm Kablosu Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Yangın Alarm Kablosu Nedir?

Yangın alarm kablosu binaların içindeki sabit tesisatlarda kullanılan data iletimi ve sinyal gönderme amaçları dahilinde kullanılan kablodur. Yangın alarm kabloları daha çok yangın alarm sistemlerinde, güvenlik sistemlerinde ve dahili telefon sistemlerinde tercih edilmektedir. Yangın alarm kabloları olası bir yangına karşı koruma ve erken müdahale amacı için kullanıldığından oldukça önemli ve işlevsel kablo türlerinden bir tanesidir.

Kablolar farklı kullanım amaçlarına ve farklı kullanım alanlarına göre üretilmektedirler. Yangına dayanıklı olarak üretilen yangın alarm kabloları da bunlardan bir tanesidir. Yangın alarm kabloları yapısındaki özellikler sebebiyle herhangi bir yangın durumunda içerisinde bulunan akımın taşınması görevini belli bir süre daha sürdürebilmektedir.

Yangına karşı dayanıklı olarak üretilen yangın alarm kabloları özellikle insanların yoğun bir şekilde bulunduğu okullarda, yüksek katlı binalarda, hastanelerde, alışveriş merkezlerinde, tiyatro ve sinema benzeri yerlerde, hava alanlarında kara yolu veya metro tünellerinde, fabrikalarda kullanılmaktadır.

Yangın kablosu ne işe yarar denildiğinde yangına karşı dayanıklı olan kabloların duman yoğunluğunu ve gaz emisyonunu azaltma görevi üstlendiği ve böylece alevin yayılmasını önleyerek ısı salınımını azalttığı bilinmelidir. Yangın alarm kablosu sayesinde olası bir yangın başlangıç anında tespit edilebilmekte ve uyarı elemanları aracılığıyla ilgili birimlere uyarı verilerek erken müdahale imkânı sunmaktadır.

Yangın alarm kablosu ve yangın alarm sistemlerinin kullanım amacı göz önünde bulundurulduğunda hayati önem taşıdığı anlaşılmaktadır. Yangın alarm kablolarının montajı, kablo kullanım güzergahı, korunması ve yangın uç bağlantıları yapılırken dikkat edilmeli ve özen gösterilmelidir.

Yangın Alarm Kablosu Özellikleri Nelerdir?

Yangın alarm kablosunda olması gereken özellikler TS CEN/TS 54-14 standartı maddelerinin ‘’kablolar ve ara bağlantılar’’ kısmında açıklanmıştır. Yangın alarm kablosu seçimi yapılırken bu özelliklere dikkat edilmesi gerekmektedir. Yangın alarm kablolarının döşenme güzergahı diğer kablolardan farklı yönde olmalıdır. Genel olarak yangın alarm kabloları yangının başlamasından itibaren en az 30 dakika yangına dayanabilmelidir. Yangın alarm kablolarının dış kaplama rengi fark edilebilir olması bakımından ayırt edici renkte olmalıdır. Bu renkler kırmızı veya turuncu gibi ayırt edici renkler olabilmektedir. Yangın alarm kablolarının özelliklerine bağlı olarak farklı modelleri bulunmakta ve fiyatları da bu modellere göre değişiklik göstermektedir. Yangın alarm kablolarının modelleri aşağıda listelenmiştir.

·         Yangına dayanıklı

·         Halojenden arındırılmış

·         Halojenden arındırılmış, alev geciktirici

·         Düşük duman, sıfır halojen

·         Düşük duman, halojenden arındırılmış

·         Düşük duman, sıfır halojen, alev geciktirici

·         Düşük duman, yangın geciktirici, sıfır halojen

·         Alev geciktirici, korozif etki yaratmayan

·         Halojenden arındırılmış, alev geciktirici

·         Yangın geciktirici, sıfır halojen

·         Düşük duman, yangın geciktirici, sıfır halojen

Yangın Alarm Kablosu Ne İşe Yarar?

Yangın alarm kabloları duman yoğunluğunu ve gaz emisyonunu azaltarak alevin yayılmasını önler ve ısı salımını azaltır. Yangın alarm kabloları alarm devresinin en önemli bileşeni konumundadır. Yangın alarm kabloları enerji ve sinyali belli bir süre boyunca taşıyabilen yangın güvenliğine sahip kablolardır.

Yanmaz kablo nerelerde kullanılır, yangın alarm sistemi nerelerde kullanılır gibi soruların cevabı aşağıda listelenmiştir.

·         Yangın alarm ve ihbar sistemleri,

·         Pozitif basınçlandırma fanları,

·         Duman ve ısı fanları,

·         Yangın pompalarını besleyen kablolar,

·         Hasta ve itfaiyeci asansörleri,

·         Yangın kaçış merdivenleri,

·         Acil durum aydınlatma sistemleri,

·         Su ve anons sistemleri.

Alarm Sistemlerinde Hangi Kablolar Kullanılmalıdır?

Alarm sistemlerinde zayıf akım kabloları içerisinde bulunan yangın alarm kabloları kullanılmaktadır. Alarm sistemlerinde hangi kablo kullanılır denildiğinde yangın alarm sistemleri içerisinde kullanılan kablo türleri genellikle; J-SH(St)SH FE180 E30/E90 tipi kablolar, JE-H(St)H FE180/E30 HFFR tipi kablolar ve JH(St)H…Lg HFFR tipi kablolar olarak sıralanmaktadır. Yangın alarm kablolarının seçimi ihtiyaca ve kullanılacak alana göre yapılmalıdır. Yangın alarma kablosu modelleri ve birtakım özellikleri aşağıda listelenmiştir.

·         J-SH(St)SH FE180 E30/E90 yangın alarm sistemi kullanılan kablolar: Olası bir yangın durumunda sabit çalışmak kaydıyla 180 dakika boyunca enerji iletimini sürdürebilen, aleve karşı dayanıklı ve halojen free kablolardır. Bu kablolar daha çok yangın alarm sistemlerinde, asansör ve makine kumandalarında, havalandırma sistemlerinde besleme kablosu olarak kullanılmaktadır.

·         JE-H(St)H FE180/E30 yangın alarm sistemi kullanılan kablolar: Bu kablolar daha çok büyük oteller, alışveriş merkezleri, hastaneler, endüstriyel tesisler, fabrikalar, sinema ve tiyatro alanları, hava alanı, metro gibi toplu taşıma araçlarında kullanılmaktadır. Bu tip kablolar olası yangın durumunda insanları zehirleyebilecek tehlikeli gaz salınımında bulunmazlar, alevi iletmezler ve korozyona elverişli ortamlar oluşturmazlar.

·         JH(St)H…Lg HFFR yangın alarm sistemi kullanılan kablolar: Bu tip kablolar daha çok enstrümantasyon ve kontrol mühendisliğinde, bilgisayarlarda, iletişim sistemlerinde, bilişim cihazlarında ve yangın ihbar kablosu olarak kullanılmaktadır. Bu tip kablolar olası yangın durumunda insanları zehirleyebilecek tehlikeli gaz salınımında bulunmazlar, alevi iletmezler ve korozyona elverişli ortamlar oluşturmazlar.

Yanmaz Kablo Nedir? Yanmaz Kablo Çeşitleri

Yanmaz kablo ne demek denildiğinde yanmaz kablo diğer adıyla halojen free kablolar tehlikeli ametalleri içermeyen malzemeler kullanılmadan üretilen kablolardır. Yanmaz kablolar bu sayede herhangi bir yangın durumunda diğer PVC kabloların çıkaracağı siyah duman ve zehirli gazı çıkarmazlar. Yanmaz kablolar ısı salınımını da azalttığından alevlerin yayılmasını da engellerler.

Yangına dayanıklı kablo özellikleri kısaca şu şekildedir; yangına dayanıklılık, düşük duman yoğunluğu, alev iletmeme ve halojensiz olmadır. Toplu yaşam alanlarındaki sitemlerin besleme ve kontrol kablolarının yanmaz kablo olması can güvenliği açısından oldukça büyük önem taşımaktadır.

Yangına dayanıklı olan kablolar güvenlik açısından oldukça etkili oldukları için en çok tercih edilen kablo çeşitlerindendir. Yanmaz kablolar elektronik cihazlarda ve metal aksamlarda oksitlenme yapmamaktadır. Yanmaz kabloların alev geciktirici özelliği bulunduğundan ortamdaki alev azaldığından kendiliğinden sönmekte ve alevlerin yayılmasını engellemektedir. Böylelikle düşük duman yoğunluğu olacağından tahliye işlemlerini de kolaylaştırmaktadır.

Yaşam ve çalışma alanları için oldukça uygun olan ve en çok tercih edilen yanmaz kablo çeşitleri aşağıda listelenmiştir.

·         NYA (H07Z1-U, H07Z1-R)

·         NYAF (H07Z1-K)

·         TTR (H052XZ1-F)

·         NHXMH

·         N2XH

·         N2XH FE 180

Yanmaz kablolarda iyot, flor, brom ve krom gibi halojen elementler bulunmamaktadır. Yanmaz kablolar yangın içerisinde bulundukların ortama zehirli gaz salınımında bulunmazlar, yalnızca karbondioksit ve su oluşmaktadır. Yanmaz kabloların alevi iletmeme özelliği en önemli özelliklerindendir. Yanmaz kabloların içeriğinde magnezyum hidroksit ve alüminyum bulunduğundan kendi kendine sönebilme özelliğine sahiptirler. Yangın esnasında neden oldukları duman oldukça azdır. Yanmaz kablolar yangın esnasında elektrik iletimini bir süre daha devam ettirebilirler. Bu gibi özelliklerinden dolayı pek çok yerde tercih edilirler.

Blog Son Eklenenler
Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir?

Devamını Oku
27.08.2024
Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Dübel Nedir? Nerede Kullanılması Uygundur?

Devamını Oku
01.08.2024
Kaçak Akım Rölesi Nedir? Neden Kullanılır?

Kaçak Akım Rölesi Nedir? Neden Kullanılır?

Kaçak Akım Rölesi Nedir ve Neden Kullanılır?

Devamını Oku
12.07.2024
Bahçe Aydınlatma Fikirleri

Bahçe Aydınlatma Fikirleri

Bahçe Aydınlatma: Bahçenizi Işıl Işıl Yapacak Tasarımlar, Bahçe Aydınlatma Fikirleri ve Bahçe Aydınlatma Önerileri 

Devamını Oku
04.07.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.