Buton denildiğinde akla, bir şeyleri harekete geçiren anahtar sistemi gelir. İtme kuvveti ile harekete geçirildiğinde devrenin tamamlanmasını ve işlev kazanmasını sağlar. Konumuzun başlığı olan zil ve otomatik sistemleri de bir buton yardımı ile çalışan mekanizmalardır.
Son derece basit bir sistemle çalışan mekanizma, butonun bağlı olduğu bir trafoyu bünyesinde barındırır. Trafoya gelen 220 volt elektrik, uygun voltaj seviyesine indirgenir ve yapılması istenen iş tamamlanır.
Butonların dış yüzeyi insan anatomisine uygun şekilde üretilir ve düz bir şekle sahiptir. Sistem, yaylı bir yapıda imal edilmiştir. İçerisinde, basıldıktan sonra otomatik olarak geri gelen bir mekanizma kuruludur. Teknoloji ilerledikçe gerek zil, gerekse de otomatik sistemlerinde çeşitli farklılıklar oluşmuştur.
Starkim ürünleri içerisinde ayrıntılı inceleme yapıldığında birçok zil, zil butonu ve otomatik çeşitlerinin olduğunu görebilirsiniz. Ürün seçimi yaparken ürünlerin işlev ve özelliklerinin incelenerek alınması tavsiye edilir.
Zil panelleri arasında hayatınızı kolaylaştıran ve üstün performans sağlayan ürün çeşitlerini bulabilirsiniz. Gerek buton çeşitlerini gerekse de zilin ses çıkarma türünü zevkinize uygun olarak belirleyebilir ve kolayca satın alabilirsiniz.
Her ne kadar evlerde kablolu zil sistemleri kullanılsa da kablosuz zil modellerinin yaygın olarak tercih edildiği görülür. Wireless sistem ile çalışan mekanizma, pilden enerji alan basit bir sistem yardımıyla çalışır.
Kapı otomatiklerinde amaç, butona basıldığında binanın dış kapısının açılmasını sağlamaktır. Söz konusu sistem de zil mekanizması ile aynı mantıkla çalışır. Otomatik butonuna basıldığında dış kapıya bağlanan mekanizmadaki zincir, bir çekim gücü uygulayarak kapının açılmasını sağlar. Kapı, güç uygulanarak açıldığında mekanizmadaki zincir eski halini alır. Böylece kapı otomatik olarak tekrar kilitli konuma gelir. Kapı otomatiği de tekrar kullanıma hazır olur.
Diafon sistemleri de konutlarda yaygın olarak kullanılan mekanizmalardan biridir. Sistemin amacı dış kapıda zile basan şahıs ile sesli ya da görüntülü konuşma ortamının yaratılmasıdır. Sistemde yer alan konuşma butonuna basılarak bina dışı ile irtibat kurulur, parmak butondan çekildiğinde dışarıdan gelen ses duyulur. Böylece zilinize basan şahsın kim olduğunu anlamadan bina kapısını açmamış olursunuz. Evlerde güvenli bir ortam için diafon kullanmak önemli bir ihtiyaçtır.
Zil trafosuna 220 volt giriş verildiğinde trafonun çıkışından düşük voltajda enerji çıkar. Zil tesisatı, 2 adet zil butonu, trafo ve zil hoparlöründen oluşur. Butonlardan birini daire girişine, diğerini ise bina dışına bağlamanız gerekir.
Zil bağlantısı elektrik kabloları ile yapılır. Zil trafosunun bir ucuna 220 volt elektrik kablosu bağlanır. Trafonun diğer ucundaki çıkıştan da zil hoparlörü ve butonlara enerji verilmesi gerekir.
Genel olarak özetlemek gerekirse zil butonuna basıldığında devre tamamlanır ve hoparlöre enerji gider, doğal olarak zil çalar. Bağlantılarını doğru ve özenli şekilde yaptığınız sürece ziliniz çalışır ve evinizin ihtiyacını görür.
Zil tesisatlarının bağlantısının nasıl yapılacağı ile ilgili ürünlerin içerisinde bağlantı şeması bulunur. Söz konusu şemadaki hususlara dikkat ederek kolayca bağlantınızı yapabilirsiniz. Örnek bir bağlantı şemasını aşağıda inceleyebilirsiniz.
Şemadan da görüleceği üzere butona basıldığında devre tamamlanır ve hoparlöre enerji ulaşır. Enerjinin ulaşması ile birlikte zil sesinin çıkması sağlanır.
Elektrikli kapı otomatiği çeşitleri arasında zincirli ve anahtarlı modelleri bulabilirsiniz. Satışı yapılan tüm ürünler kaliteli ve dayanıklı malzemeden üretilmiştir.
Son derece basit sistemle çalışan kapı otomatiği sistemlerini kendiniz, herhangi bir destek almadan bağlayabilirsiniz. Aldığınız ürünlerin içerisinde bağlantının nasıl olması gerektiği ile ilgili yeterli açıklamayı bulabilirsiniz.